Swedish IB Written Task Example

Rationale (150-250 ord)


“Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö” handlar om två 14-åriga pojkar, Erik och Edmund som spenderar sin sommar hos Eriks bror, Henry, i sommarstugan “Genesaret”. Boken är berättat ur Eriks perspektiv och hur han upplevde sommaren för 40 år sedan när han var en tonåring. Sommaren var bra, tills Ewa Kaludis, dyker upp och tragedier inträffar.


Ett av de viktiga aspekterna i boken, är Ewa Kaludis och hur hon blev misshandlad av sin fästman Berra Albertsson. Fysisk misshandel, samt psykisk misshandel, är olagligt och inträffar oftare än vad man tror. Mitt mål med att skriva om just misshandel i relationer är att utöka kunskapen och medvetenheten om det för att minska, förhoppningsvis, helt sådana händelser att ske i framtiden.


Den folkgrupp som texten är riktad mot är för det mesta ungdomar som nyligen gått in i sina första relationer, så att de vet och är säkra med vad som är rätt och fel. Dessutom för att öka deras självsäkerhet och varna, så att sådana saker inte ska ske.


Texttypen jag har valt att skriva gällande misshandel är en novell ur Ewa Kaludis perspektiv som pågår under samma tid som boken och när hon blev misshandlad. På så sätt kan alla få en inblick ur Ewas psykiska påverkan och konsekvenser som skedde på grund av att hon blev misshandlad. Då det är ur Ewas perspektiv, kommer språket vara vardagligt men full av sorgliga känslor för att förmedla till läsaren ytterligare om den negativa påverkan misshandeln hade på henne.


Written assignment (600-800 ord)


Jag sprang så fort mina svaga ben kunde genom skogen. Bort från helvetets hus där min fästman bor. Det värkte i hela kroppen när jag sprang, jag kände blodsmak i munnen och hjärtat slog så hårt att det nästan skulle kunna hoppa ut ur bröstkorgen. Jag hade ingen aning om vart jag skulle ta vägen, tankarna ville inte samlas. Det enda jag visste var att jag ville bort från Berra, bort från slagen, bort från alla fula ord. Det var skymning ute och det började bli mörkare i skogen, det kändes som att träden blir högre och vällde över mig. Till sist orkade inte benen bära mig längre, förtvivlad sjönk ihop i slutet av en trädstam med benen mot bröstkorgen. Tårarna rann nerför mina kinder och jag kände hur den salta smaken av dem blandades med blodet. Min syn var begränsad på grund av blåtiran Berra gav mig för bara någon timme sen. Det pulserade i ögonlocket, jag kunde nästan höra den. Jag såg mig förtvivla omkring och insåg just då att jag inte alls var långt ifrån Henrys hus. Henry. På skakiga ben ställde jag mig och gick varsamt i den riktning där hans röda lilla stuga låg.

Tårarna rann fortfarande när jag kom fram till dungen, Erik var först med att möta mig när jag kom där, gråtandes med blod i ansiktet. Han höll om mig tills Henry kom ut. Söta, lilla Erik. Henry kom ut ur huset och gick med bestämda steg mot oss. Han och Erik bytte plats och plötsligt blev jag omhållen av Henrys starka armar. I hans famn kände jag mig säker, jag ville aldrig lämna den här platsen. Väl inne i huset kunde jag inte få fram några ord, det gjorde ingen skillnad hur många gånger han frågade vad som hänt, orden kom inte fram. De fastnade i halsen, kvävdes av all gråt. Henry satte sig bredvid mig och höll min hand.

“Snälla, Ewa. Berätta vad som hände,” hans röst höll på att spricka. “Snälla, Ewa. Berätta vad som hände. Snälla. Jag ber dig.” Jag såg på våra händer. Ihop. Han höll om mina händer så varsamt. Jag försökte samla mig, försökte få fram orden. När jag mötte hans blick såg jag hans vädjan, han såg så förkrossad ut för mig skull. Jag såg ned på våra händer igen och kände mig trygg. Jag vill berätta vad som hände, det vill jag verkligen. Jag vet att Henry menar väl, det gör han alltid. Tårarna hade slutat rinna, men jag kände fortfarande klumpen i halsen som hindrade mig från att prata.

“Har det med Berra att göra? Har han gjort detta?” Jag såg bort på Henrys skrivmaskin. En hög papper låg prydligt bredvid, alla fylld med text jag aldrig fått läsa. Allt jag kunde göra var att nicka lätt på huvudet till svar på hans fråga. Henrys grepp om mina händer blev hårdare för en kort sekund, sedan ställde han sig hastigt upp och drog händerna genom håret.

“Jag ska döda den jäveln!” Han slog ner ett glas som stod på bordet framför oss, jag hoppade till av hans plötsliga utbrott. “Förlåt, det var inte meningen.” Han satte sig bredvid mig igen och höll försiktigt om min ena hand. “Vill du gå till polisen om detta? Vi kan göra det imorgon, så snart solen gått upp.” Jag skakade lätt på huvudet. Nej, går vi med polisen kan det bli ännu värre.

Berra skulle aldrig få gå levande då. Jag kollade upp på Henry. Han såg förtvivlad ut, men samtidigt förstående. Vi satt på soffan ett bra tag i tystnad. Blodet på min läpp hade torkat, men så fort jag rörde på läppen kände jag blodsmaken igen. Henry gick ut till köket och kom tillbaka med en påse frysta ärtor.

“Till ögat.” Han satte sig bredvid mig och lade försiktigt på påsen över blåtiran, han höll den på plats hela under hela tiden vi satt där.

“Är du säker på att du inte vill gå till polisen? De kan säkert skydda dig från Berra, annars gör jag det.”

“Ja, jag är säker. Får han reda på något av detta kommer ingen av oss leva till att se slutet av veckan.” Orden kom äntligen fram när jag försökte prata. Min röst var hes och skulle knappast ha hörts till andra sidan rummet. “Jag har varit med om värre saker, Henry. Jag vet att du bryr dig, men tro mig. Det är bäst för båda två om inte går till polisen med detta.” Ett ledsamt leende smög sig upp på Henrys läppar, han nickade lätt och lyfte försiktigt bort ärtpåsen.

Nästa morgon när jag vaknade upp i Henrys säng var han borta. På nattduksbordet låg en liten lapp bredvid vattenglaset. “Vet att du inte ville det, men har gått till polisen. Hemma igen innan frukost.”


Källor (Referenser)